Nerium oleander L. – zimzeleni grm

Nerium oleander L. -zimzeleni grm ili manje stablo, simbolmediterana iz porodice Apocynaceae.

Brojni kultivari su definirani različitim bojama i oblikom cvijeta koji mogu bitijednostavni ili dupli, a boja cvijeta od bijele, žute, preko nijansi roza, nijansi crvenih pa čak i ljubičaste.Većina je blagog opojnog mirisa i cvatu tijekom cijelog ljeta.

Raste u visinu do 6 m, a u širinu do 3 m.

Važno je naglasiti da su svi dijelovi biljke otrovni-ako se unesu u organizam, te zbog toga ovu vrstu se ne preporučuje saditi u prostorima gdje se zadržavaju mala djeca.

Za dobar rast i razvoj treba suhe i tople uvjete, dosta sunca (podnosi laganu sjenu), voli dobra, hranjiva tla, vlažna, ali dobro drenirana. Iako su uglavnom osjetljivi na niske temperature, mogu podnijeti kratkotrajno i temperaturu od -5 do -9 °C, no listovi budu oštećeni. U tom slučaju se oštećene grane odstrane (najbolje do dna), budući da oleander ima jaku izbojnu moć. Inače,ovo je vrsta koja ne traži redovno orezivanje nego samo u slučaju potrebe (npr. neproporcionalan rast, podmlađivanje ili smanjenje visine).

Oleander ima vrlo široku primjenu: sadi se kao vizualna barijera, neformalnaživa ograda, kao grupe grmova živopisnih cvjetova unutar slabo obojenih zelenih površina, unutar parkova Mediterana….